2011. már 09.

Gyurcsány visszatér...

írta: Metropolisz
Gyurcsány visszatér...

Közel másfél év tetszhalott állapot után egyértelműnek tűnnek Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai ambíciói, mely továbbfokozza az MSZP vezetésében már hónapok óta érezhető feszültséget. A Mesterházy vezette jelenlegi pártvezetés hatalmi kihívásként tekint Gyurcsány aktivizálódására, aki első politikai sikerét is elérte azzal, hogy az alkotmányozás bojkottálására mind az MSZP, mind az LMP belement.

Egyértelműnek tűnik, hogy a volt miniszterelnök visszakíván térni a szocialista párt élére. Ezt a megállapítást az országértékelő beszéde is bizonyított, melyben az ország helyzetéről szinte semmit, azonban az MSZP vízióiról annál inkább többet mondott. Egyelőre azonban nem látni, milyen erős az exkormányfő bázisa, hiszen egyes vélemények szerint csupán a sajtómegjelenése kiváló, s mind Gyurcsány Ferencnek, mind a platformjának jelentősége túldimenzionált.

Ennek ellenére Szanyi Tibor már november végén megüzente, hogy támogathatónak tartja a volt kormányfő nézeteit... igaz, a szocialista párton kívül; de maga a pártelnök, Mesterházy Attila is éles kritikával illette a Demokratikus Koalíciót, amikor elképzelhetetlennek nevezte azt, hogy a szociáldemokrata párton belül kössön szövetséget liberális és konzervatív. Puch László pártigazgató ennél továbbment és Szanyi álláspontját erősítette februári nyilatkozatában, melyben a párt szétszakításának "rémét" vázolta fel, s felvetette, hogy talán szerencsésebb lenne Gyurcsánynak kilépnie az MSZP-ből és megalakítania saját formációját.

A párton belüli táborok közötti feszültséget továbbfokozhatja, hogy jelenleg a gyurcsányi platform aktívabbnak, ambiciózusabbnak, tettre készebbnek tűnik, mint maga a párt. A kormánnyal szemben alternatívát felmutatni nem képes pártvezetést ez a helyzet pedig sakkban tartja: egyrészt nem mernek konfrontálódni Gyurcsányékkal, ugyanakkor eltávolítani sem tudják a pártból, hiszen mindkét verzió súlyos károkat okozhatna az egyébként is ingatag lábakon álló és a pártot preferálók számára kiábrándító támogatottságon.

A már említett évértékelő beszéden az is világossá vált, hogy a volt miniszterelnök egyelőre nem gondolkozik azon, hogy megkönnyítse a jelenlegi vezetők helyzetét, azaz nem kíván önmaga távozni a pártból, hanem a kivárásra játszik: 2012-ig húzná a hatalmi harcot. Gyurcsány elképzelése ugyanis az, hogy közös fedél alá hozza az Orbán-ellenes szavazókat, mely több ellenzéki párttal elképzelhetetlen volna. Ezzel világossá is válik az exminiszterelnök valódi célja: revansot venni Orbán Viktoron és megbuktatni őt. A kérdés az, hogy Debreczeni Józseffel, Bauer Tamással, illetve a '89-es alkotmány védelmével, valamint magával, Gyurcsány személyiségével ez véghezvihető-e...

Ha tetszett az írás, csatlakozz hozzánk facebookon:

 

Vagy ajánld ismerőseidnek ezt a cikket:

Szólj hozzá

mszp gyurcsány ferenc szanyi tibor mesterházy attila