2012. sze 27.

Székelyföld autonómiája - az LMP válaszlevele

írta: szincsák
Székelyföld autonómiája - az LMP válaszlevele

2012. október 26-án Arcpirító közöny címmel megjelent bejegyzésünkre az LMP egyházügyi és nemzetpolitikai tanácsadója, Szűcs Balázs válaszolt. A továbbiakban a levelét tesszük közzé:

Tisztelt blogger!

Tegnapi posztjával teljesen egyetértettünk, ki is adtuk közleményünket, melyet alább olvashat.

Köszönettel,

Szűcs Balázs

SAJTÓKÖZLEMÉNY
A székelyföldi autonómia elutasítása a magyar kormány kudarca

Az LMP parlamenti frakciója sajnálattal veszi tudomásul, hogy a román szenátus elutasította a székelyföldi területi autonómiáról szóló törvénytervezetet, ami a magyar kormányzat gyenge érdekérvényesítő képességét is mutatja. A kabinet egyetlen autonómia-törekvés kapcsán sem tett még konkrét politikai lépéseket.

A 2005-ben az RMDSZ két politikusa által beterjesztett „Székelyföld autonómia statútuma” című tervezet szerint a történelmi Székelyföld területi autonómiával rendelkező, az állam szuverenitását elismerő régióvá válna, amelyet egy közvetlenül választott önkormányzati tanács igazgatna. Az autonóm területen belül – közigazgatási ranggal – újraalakulnának a székely „székek” és hivatalos rangot kapna a magyar nyelv is.

A sarkalatos törvénytervezet megkapta az RMDSZ jelen lévő öt szenátorának szavazatát, ketten tartózkodtak, ötvennégyen pedig ellene voksoltak. A román politika elutasítja az autonómiát, amiben komoly szerepet játszik a magyar kormányzat gyenge érdekérvényesítő képessége is. A román szenátus elutasítása a magyar kormányzat kudarca. Már sokszor hangoztattuk: a többségi nemzet polgárainak meggyőzése nélkül csak ábránd marad az autonómia. Amikor azonban az LMP többször is olyan irodák felállítását szorgalmazta, amelyek hatékony lobbi tevékenységet folytatnának az adott térségben, azt a kormányzat rendre lesöpörte az asztalról.

Ennél is nagyobb baj, hogy a kabinet egyetlen autonómia-törekvés kapcsán sem tett még konkrét politikai lépéseket. Jelenleg mintegy féltucatnyi testületben zajlik gondolkodás a kárpát-medencei autonómiákról. Ezek munkáját viszont senki sem fogja össze, a bizottságok munkájából semmilyen politikai cselekvési terv sem született. Székelyföldön anyaországi munkahelyteremtés, komolyan vehető gazdasági fejlesztési programok elindítása kapcsán pedig még a politikai akarat sem látszik a Fidesz és a KDNP részéről. A nagy elánnal beharangozott Wekerle-tervre és annak erdélyi alprojektére a Mikó tervre a kabinet egyetlen forintot sem szán 2013-ban.  

A Lehet Más a Politika megalakulása óta támogatja a határon túli magyarság autonómia törekvéseit, mind a magyar közéletben és az európai színtéren, mind a magyar nemzetpolitikai testületekben, illetve a határon túli magyar szervezetekkel folytatott egyeztetéseken. A román szenátus döntését nem csak elkeserítőnek tartjuk, hanem kifejezetten vészjóslónak is a jövőre nézve.

Az európai példák ugyanis azt mutatják, hogy azok a régiók, amelyek bizonyos fokú önállóságot értek el, kultúrájukat, önszervező képességüket gazdasági fejlődésre tudták váltani. Eközben Székelyföld Románia egyik leghátrányosabb helyzetű vidéke, amiben jelentős szerepet játszik, hogy a román kormány tudatosan von el forrásokat a területről.

Budapest, 2012. szeptember 27.

 

Dorosz Dávid

országgyűlési képviselő,

a Nemzeti összetartozás bizottság tagja

Szólj hozzá