2011. feb 05.

Homeopátia túladagolás

írta: Metropolisz
Homeopátia túladagolás

Ma 10:23-kor Budapest, Szeged és Székesfehérvár is csatlakozik ahhoz a nemzetközi kampányhoz, ami arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a homeopátiás készítmények semmiféle hatóanyagot nem tartalmaznak.

Napjainkban Európában ezeket a készítményeket gyógyszerként regisztrálják, noha az eljárás során nem kell bizonyítani a szerek hatékonyságát. Ezzel szemben a valódi gyógyszerek esetében szigorú kritériumok vannak mind a hatásosság, mind a biztonságosság érdekében. A Szkeptikus Társaság erre az abszurd helyzetre kívánja felhívni a figyelmet azzal, hogy egy kiválasztott homeopátiás készítményből egy egész dobozt egyszerre elfogyasztanak, bizonyítandó, hogy nem lehet túladagolni a készítményt, ergó hatóanyagot sem tartalmaz.

Hraskó Gábor, az említett társaság vezetője arra hívja a fel a figyelmet, hogy a gyógyszerek hatásosságát bizonyítandó vizsgálatok száma igen csekély, s ott is többnyire arra a következtetésre jutottak, hogy semmiféle hatása nincs ezeknek a szereknek. Ahol ettől eltérő eredményt sikerült igazolni, ott viszont kontrollcsoport hiányzott, akik nem homeopátiás kezelést kaptak volna. Nem csoda, hogy a brit orvosszövetség egyszerűen boszorkányságnak tartja a homeopátiával való gyógyítást, ennek fényében viszont meglepő, hogy milliárdos biznisszé nőtte ki magát ez az üzletág.

A témával kapcsolatban kiváló riportot készített az MTV Az Este című műsora:

 

Szólj hozzá