2011. jan 25.

Láthatatlan az LMP

írta: Metropolisz
Láthatatlan az LMP

Ivádi Gábor őszi kilépése az LMP országgyűlési frakciójából, majd Scheiring lemondása választmányi tagságáról ráirányította a figyelmet az Országházban egyre szürkülő, így szűkülő támogatottságú párt törésvonalaira, belső csatározásaira. A Jobbikhoz hasonlóan az LMP frakcióját is kikezdte a számukra eddig ismeretlen parlamenti munka, s április óta valódi sikerélmény nélkül tengetik mindennapjaikat a kétharmados többséggel rendelkező kormánypártok mellett.

 Az "új homokozó" - ahogy Szabó Tímea frakcióvezető-helyettes nevezte az Országgyűlést - és az abban folyó munka ismeretlen terep volt az új formációnak, s kevés babérral kecsegtet az eddigi teljesítményük fényében. Az ígéret szerint konstruktív ellenzéki erőként működő párt gyakorlatilag láthatatlan a választók számára, s nemcsak a közvéleménykutatások szerint, hanem például az őszi önkormányzati választáson is megmutatkozott, hogy nem csupán stagnál, hanem egyenesen apad a választói bizalom és támogatás a szervezet felé.

Lelkesedésüket nem csupán az új Országgyűlés megfeszített tempójú törvénykezési munkája csökkenti, hanem az is, hogy javaslatok, kezdeményezéseik java része elvérzik a kormánypártok ellenállásán. Sikerrel a többi ellenzéki erővel való összefogás sem kecsegtetne, azok szintén - a parlamentben - súlytalan volta miatt. Ilyen körülmények mellett vagy ellenére nem sikerült hatékony kommunikációs struktúrát, stratégiát, hívószavakat kialakítaniuk. Így az azonosítható üzenet, illetve a régóta hendikepnek számító azonosítható arc, személyiség nélküli párt parlamenti jelenléte ellenére a mai napig láthatatlan és így ismeretlen is a választók nagy része számára.

 Ilyen előzmények és körülmények után nem meglepő Scheiring választmányból való kilépése utáni indoklása, miszerint zavarja, hogy elkezdődött a pártosodás az LMP-ben; jobboldali és baloldali tömbre való szakadás indult el a szervezetben. Ezen viták sem segítik elő a választópolgárok felé való kommunikációt, akik számára a párt ökoszociális öndefiníciója egyébként is értelmezhetetlen, a magyar politika hagyományos koordináta-rendszerében elhelyezhetetlen.

Az ország házában folyó munka, a belső viták, a hatékonysággal nem vádolható kommunikáció mellett látszólag a párt struktúrájának, szervezetének építésére sincs érkezése a pártnak. Schiffer András ugyan azt nyilatkozta, hogy nyitni szeretnének a Fideszből kiábrándult jobboldali liberálisok és mérsékelt konzervatívok felé, azonban a globalizációellenes LMP program nincs szinkronban azok piacpárti felfogásával. E kettő esetleges harmonizációja ugyanakkor az ökopárti kép mítoszát oszlathatná köddé. Schifferék számára így a legfőbb kérdés leginkább az, hogyan tudják megerősíteni a szervezet belső működését és hatékonyabbá, láthatóbbá tenni a pártot. Enélkül ugyanis 2014-re elfogyhat nemcsak a jelenlegi frakció, hanem a következő megalakításához szükséges támogatottság is.

Ha tetszett az írás, csatlakozz hozzánk facebookon:

 

Vagy ajánld ismerőseidnek ezt a cikket:

Szólj hozzá

politika lmp schiffer andrás scheiring gábor