2011. jan 20.

Kövér: választójogot a határon túliaknak

írta: Metropolisz
Kövér: választójogot a határon túliaknak

Lakóhelytől függetlenül minden magyar állampolgár megkaphatja a választójogot a kormánytöbbség elképzelése szerint - nyilatkozta Kövér László a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumán. Semjén Zsolt már tavaly áprilisban úgy nyilatkozott: "Egy magyar nemzet van, egy állampolgárság lesz."

Mikola István egykori szavai, miszerint a Fidesz majd a határon túliak szavazataival fogja magát bebetonozni magát a hatalomba, most valósággá válhat. Így a kétségtelenül jogos és elvitathatatlan, ám eddig csupán szimbolikusnak tekintett kedvezményes honosítás új megvilágításba kerül. Ugyanis a január 1-én életbe lépett törvény 2014-ig akár félmillió új állampolgárral is gyarapíthatja Magyarországot.

A választójog megadására kormányzati körökből eddig kétfajta alternatíva került napvilágra: az egyik tervezet szerint a 200 országgyűlési mandátumon felül 6-10 képviselői helyet biztosítanának a határon túli magyar politikusoknak, a hazai kisebbségekhez hasonlóan. A másik opció szerint a kettős állampolgárságot megszerző választók a pártlistákra voksolhatnának. Amennyiben igaznak tekintjük ama vélekedést, miszerint ezek a szavazatok döntően a magyar jobboldalt erősítenék, úgy ez a második verzió szolgálná leginkább a Fidesz érdekeit, akik így tudnák növelni listán megszerezhető mandátumaik számát.

A határon túli magyarok választójoghoz juttatása új társadalmi vita kiújulásához vezethet, ami könnyen feszültséget teremthet a csonkaországi és a határon túli magyarok között. Két szempontot kell a kérdés megvitatása során világosan látni: teljes mértékben elfogadható álláspont, hogy mondjuk önkormányzati választáson csak azok voksolhassanak, akik valóban az ország területén élnek. Másfelől azonban meg kellene oldani a határon túli magyarok képviseletét a magyar törvényhozásban (választói jogtól függetlenül is). Egyik felfogás szerint azért, mert az Országgyűlés nem csupán az állam, hanem a nemzet legmagasabb politikai fóruma is; másrészt pedig azért, mert nyilvánvalóan igazságtalan lenne, hogy bár Magyarország állampolgári kötelezettségeket ró jogilag "új polgáraira", a kötelességeik meghatározására azonban nem lenne befolyásuk. Ti hogyan oldanátok fel a feszültséget a két álláspont között, valamint hogyan szabályoznátok a választójogi kérdést?

 

 

Ha tetszett az írás, csatlakozz hozzánk facebookon:

 

Vagy ajánld ismerőseidnek ezt a cikket:

Szólj hozzá

magyarország demokrácia választójog semjén zsolt kettős állampolgárság kövér lászló határon túli magyarok szavazójog