2012. sze 27.

Miért bukik meg a Fidesz?

írta: Metropolisz
Miért bukik meg a Fidesz?

 A magyar néplélek hajlamos borúlátóbban tekinteni saját helyzetére, mint amit a valóság egyébként megkövetelne. Erre a tényre az írástudók zöme is rátesz egy lapáttal, amikor folyamatosan farkast kiált az Orbán-kormány tevékenysége kapcsán. Pedig józanul megvizsgálva az eseményeket, beláthatjuk: sem a demokráciának, sem a jogállamnak nincs vége, a Rubicont továbbra sem lépte át a kormánypárt. Ennek dacára mégis tisztán látszik miért és hogyan fog megbukna a jelenleg kétharmaddal kormányzó erő.

A történelem ismételni látszik önmagát. Ugyanazért veszik ki a választók a kormányt Orbánék kezéből, mint 2002-ben. Teszik ezt annak ellenére, hogy a választópolgárokat leginkább érintő döntésekkel alapvetően egyet lehet érteni: az egykulcsos jövedelemadó, az adókedvezmény formájában megjelenő gyermekvállalási támogatás, társasági adó csökkentése etc. Objektívan szemlélve is eredményesebben, előremutatóbban kormányoz a Fidesz, mint azt a szocialisták tették.

Ugyanakkor nem lehet hosszútávon megélni abból, hogy az ellenzéki erők az égadta világon mindent elrontottak, amit kormányon el lehetett. Az sem marad örökké érv, hogy Lendvai Ildikó vagy Horn Gyula hiteltelen, amikor a szabadságjogokat félti; s talán Gyurcsány Ferencnek is jobban állna egy olyan szerep, ahol nem a baloldali eszméket kell hirdetni. Amiért a Fidesz bukni fog, egészen más eredetű:

Orbánék alapvetően nem értik a magyar gondolkodás működését. Nem képesek felfogni, hogy ez tízmillió szakértő országa, ahol "mindenki ért mindenhez", ahol "mindenki mindent jobban tud". Egy ilyen lelkületű nemzetet nem lehet azzal a gőgős, pökhendi, kioktató stílussal kormányozni, ami fideszék minden megnyilatkozásából árad. Minden megszólalásukban és tekintetükben pedig ez a hatalmi gőg, lenéző undor, kivagyiság érhető tetten. És ez az a lenéző cinizmus, amit a magyarok többsége nem képes tolerálni.

Ha tetszett az írás, csatlakozz hozzánk facebookon:

    

 

Ajánlott írásunk: The Times: Orbán a thatcheri úton

Vagy ajánld ismerőseidnek ezt a cikket:

Szólj hozzá

politika fidesz orbán viktor