2011. már 25.

Aki kimarad, lemarad

írta: Metropolisz
Aki kimarad, lemarad

Orbán Viktor teljes nemzeti egységet lát az uniós adóharmonizáció magyar részről való elutasítása mögött. A miniszterelnök szerint ez alapozhatja meg azt a gazdasági csodát, mely révén hazánk Európa legversenyképesebb gazdaságát hozza majd létre. A Tiszta Beszéd véleménye szerint azonban pontosan ezzel a döntéssel betonozza versenyhátrányba az országot a kormány.

A társasági adó harmonizációja mellett számos érv szól, melyek közül a legfontosabb, hogyha minden nemzetgazdaság csatlakozik az intézkedéshez, akkor senki nem tud majd a kárunkra nálunk nagyobb kedvezményt nyújtani a külföldi befektetőknek. Az adóharmonizáció pontosan azt az igazságtalanságot, a jobboldalról is gyakran felemlegetett anomáliát segítene megszüntetni, miszerint a külhoni befektetőket adókedvezmények formájában csábítjuk az országba - okozva ezzel negatív diszkriminációt a hazai vállalkozások számára. Az ily módon nyújtott kedvezmények miatti bevételkiesések ugyanakkor forrást vesznek el más, a versenyképességet valójában meghatározó területektől, mint például az oktatás, az infrastruktúrafejlesztés.

Az egységes európai társasági adó csupán abban az esetben jelent versenyhátrányt Magyarország számára, ha továbbra is az adók csökkentésével kívánna versenyezni. Ebben az esetben előbb-utóbb azonban a nulla százalékos társasági nyereségadószint (mint ahogy az Észtországban is van) beálltával kellene kalkulálni. Ennek az "ostoba", egymás kárára való versenyzésnek az oka az is, hogy a munkajövedelmek adói magasak, hiszen a tőke kevesebb adózik.

Az érvek sorát bővíti az is, hogy egy egységes európai adó eszköze lehetne az offshore, az adóelkerülés, a feketegazdaság visszaszorítására. Ugyanakkor összehasonlíthatóbbá válnának az egyes tagállamok, illetve vállalatok eredményességmutatói.

Adókedvezmények helyett tehát inkább következetes gazdaságfejlesztésre kellene koncentrálni. Olyan döntéseket hozni, melyekkel egyszerűbbé válhat a honi cégalapítás, csökkenteni az adminisztráció költséget, kiszámíthatóvá tenni az üzleti környezetet. Emellett a forrásokat az infrastruktúra fejlesztésére (például a vasút korszerűsítésére), a szakképzettség fokozására kellene fordítani.

A kormány tehát rosszul döntött, amikor elutasította az adópaktumot, mert ezzel csak a versenyhátrányunkat, lemaradásunkat betonozta be. Az adóharmonizációval ugyanis visszaszoríthatóvá válna a feketegazdaság, az adóelkerülési lehetőségek, finanszírozhatóbbá a növekedéshez szükséges beruházások és fejlesztések, mérsékelhetőbbé válnának a hazai vállalkozásokat érintő versenyhátrányok.

Ha tetszett az írás, csatlakozz hozzánk facebookon:

 

Vagy ajánld ismerőseidnek ezt a cikket:

Szólj hozzá

európa orbán viktor adó gazdaságpolitika adóharmonizáció