2011. feb 18.

Gyurcsány éve

írta: Metropolisz
Gyurcsány éve

  Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ma évet értékel. A volt kormányfő beszédének azonban nem csupán az a célja, hogy összefoglalja az ország, azon belül is a baloldal, a szociálliberális tábor helyzetét, hanem hogy irányt mutasson, valamint erőt demonstráljon az MSZP-n belüli konkurenciának, konkrétabban Mesterházy Attila pártelnöknek.

Gyurcsány helyzete ugyanis ingatag. Egyrészt a Fidesz elszámoltatást ígérő politikájának egyértelműen első számú célpontja az ex-kormányfő, másrészt pedig párton belüli riválisai - Szanyi Tiborral az élen - is megüzenték neki, hogy jelenlegi irányvonalával szívesebben látnák a szocialista párton kívül. Ugyanakkor hatalmas lehetőség áll Gyurcsány előtt: az ellenzék - élén a szocialistákkal - az áprilisi választások óta olyan impotens politikát valósított meg, amellyel nincs esélye labdába rúgni a nemzeti együttműködés rendszerét gőzerővel építő kormánypártok mellett; így a szocialista szavazóktól kezdve a volt szabad demokratákon keresztül a mérsékelt konzervatívok választókig (régi-)új vezetőre várnak.

A visszatérését már egy ideje lebegtető politikus számára éppen ezért kulcsfontosságú a mai évértékelő. Azonkívül, hogy reflektálhat Orbán Viktor beszédeire, kijelölheti helyét és szerepét a honi közéleti térképen, megszabhatja mozgalmának - a Demokratikus Koalíciónak - feladatait is irányát, továbbá bekapcsolódhat az alkotmány körül zajló társadalmi vitába. A Tiszta Beszéd már novemberben úgy látta, hogy Gyurcsány stratégiai éleslátásának bizonyítéka az, amikor platformja üzenetének a '89-es alkotmány védelmét jelölte ki.

Mostani évértékelőjében továbberősítheti azt a képet, melyben kifejti álláspontját arról, hogy nem ért egyet az alkotmányozási folyamattal és az alkotmány-koncepcióval, a szabadság-korlátozás vádjával illetett kormány intézkedéseivel - így gyakorlatilag összefoghatja és maga alá gyűrheti a kormány munkájával elégedetlen tömegeket. Az így nyert fontosság a párton belüli harcokban is jól jöhet: Gyurcsány Mesterházyval folytatott csörtéjének egy újabb állomásának lehetünk szemtanúi. A volt kormányfő pedig joggal kritizálhatja a jelenlegi pártelnököt: a szocialisták ugyanis - a közvéleménykutatók szerint - nem tudtak profitálni a kormány sorozatos botrányaiból, miközben a pártszervezetek tetszhalott üzemmódban vegetálnak.

Így várhatóan Gyurcsány Ferenc két cél megközelítését tűzheti ki beszédében: egyfelől dűlőre viheti, hogyan képzeli el saját vezetése alatt a szocialista párt működését, hiszen hosszútávon nem fenntartható az egyre zsugorodó tortán való osztozás politikája; másfelől pedig erős kormánykritikán keresztül, az Orbán-ellenesség képét erősítve összefogni a Fidesszel szemben szkeptikus választókat.

Ha tetszett az írás, csatlakozz hozzánk facebookon:

 

Vagy ajánld ismerőseidnek ezt a cikket:

Szólj hozzá

mszp gyurcsány ferenc beszéd évértékelő