2010. dec 22.

A médiatörvény bírálóiról

írta: Metropolisz
A médiatörvény bírálóiról

A Fidesz által tegnap megszavazott médiatörvény rossz, mert gyakorlati megvalósítása korlátoz(hat)ja a sajtó- és véleményszabadságot, megrendszabályoz(hat)ja az információhoz jutás utolsó épp bástyáját, az internetes sajtót, blogközösségeket is. Tiltakozni ellene mégis tudathasadást okozhat az egyszeri szabadelvű bloggazdában. Mert ugyan minden porcikája tiltakozik a szabadságjogok korlátozása ellen, ugyanakkor hitével, meggyőződésével ellenkezik az, hogy a bírálók fősodrával legyen egy platformon.

Igen ellenkezik, hiszen Önök, az önmaguk által hitelesnek, függetlennek tartott véleményformálók azok, akik felelősek az ország, a nemzet rossz közhangulatáért, általános kedélyromlásáért. S Önök azok, akik az elmúlt időszakban minden egyes véleményszabadságot korlátozó döntés, rendelet, törvény legnagyobb támogatói voltak.

Önök voltak, akik a leghangosabban tapsoltak akkor, amikor az előző ciklusban a kormány karhatalmi erővel vert szét békés tüntetéseket, porba tiporva a gyülekezési jogot (igen, ez is a véleménynyilvánítás egyik formája); Önök voltak azok is, akik a leginkább szorgalmazták a Holokauszttagadás megtiltásáról szóló törvény meghozatalát, és Önök szoktak azok is lenni, akik például a kuruc.info internetről való eltávolítását a világ legtermészetesebb és legörvendetesebb dolgának tartják.

Nem, nem tetszik az, ahogy ott írnak és visszataszít az is, amiről. Ugyanakkor szabadelvűként gyűlöletesnek tartom azt, hogy bárkinek is megmondják azt, mit, hogy és mikor mondhat, gondolhat. Felnőttnek tartom demokráciánkat. Naivitás lehet, de hinni szeretnék abban, hogy társadalmunk képes önmaga által kiszűrni és minimálisra redukálni a szélsőségeket. S működni is látom a társadalom ilyen módú önkontrollját: marginális erővé tette a kommunistákat, a szélsőséges liberálisokat és a jobboldali radikálisok is csak azért lehettek ily' nagy számban jelen a magyar törvényhozásban, mert Önök túl sokszor kiáltottak farkast a rendszerváltás óta. S amikor megérkezett, akkor már senki nem hitt Önöknek.

De mégiscsak visszás az "tisztelt" hölgyeim és uraim, hogy Biszku Bélát azért állíthatják az igazságszolgáltatás elé, amit mondott. És nem azért, amit tett. Persze ekkor Önök nagyban kussolnak. De majd hangosan röhögnek (és nemcsak a markukban), amikor Novák Elődöt a kuruc.info szerkesztése miatt esetleg az új médiatörvény alapján hidegre teszik. Hiszen Önök, bár mindig azt mondták magukról, hogy liberálisak, toleránsak és a szabadságjogok védői, de ez mindig csak akkor volt igaz, ha az Önöknek tetsző dolgokról, mondatokról, eseményekről volt szó.

S tudják "kedves" hölgyeim és uraim, a magyar társadalom pontosan Önök miatt fogja lenyelni az új médiatörvényt. Mert Önök, nem képesek befogni a szájukat, nem képesek belátni, hogy összes hitelüket elvesztették. Vissza kellene vonulni. Átadni a helyet azoknak, akiknek a keze és a neve nem mocskolódott be, mint az Önöké. Mert jobb ha tudják, a magyar ember ma már úgy gondolkodik: ami Önöknek rossz, az nekünk csak jó lehet! És ha Önök visszavonulnak, akkor tudunk majd hitelesen, erősen és hatékonyan szembe szállni a kormányzattal, akkor tudjuk kivívni a '48-as eszme beteljesülését. Sajtó- és véleményszabadságot!

Vitaindítónkat a médiatörvény konkrétumairól itt olvashatja!

Szólj hozzá

magyarország sajtószabadság médiatörvény véleményszabadság