2010. dec 14.

Medgyessy: egy tábor, több zászló

írta: Metropolisz
Medgyessy: egy tábor, több zászló

A vitatható kormányzati döntések ellenére, az ellenzék az áprilisi országgyűlési választások óta nem találja helyét, hangját, szerepét a magyar politika erőtérben. Az MSzP, legnagyobb ellenzéki pártként is elsősorban belső csatározásaival van elfoglalva. Medgyessy Péter volt miniszterelnök szerint hatékonyabban lehetne képviselni a szociálliberális tábor érdekeit három különböző szervezetben.

Szili Katalin októberi kiválása a szocialista pártból még nem rázta meg a szervezetet. Ugyanakkor a hazai sajtó érdeklődésének centrumában már hetek óta Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíció platformjának lehetséges kimenetelei állnak. Elemzők egy része úgy látja, hogy a Mesterházy-Gyurcsány csörtét csak pártszakadással lehetne feloldani. Medgyessy Péter szerint is e három erőközpont külön szervezetben való megjelenítése szolgálná leginkább az egykor MSzP-SzDSz párosban otthonra lelők érdekeit.

Medgyessy szerint nemcsak a honi, hanem az európai baloldal is mély válságban van. Nem csupán megoldásokat nem tud kínálni a társadalmi/gazdasági problémákra, hanem azok megfogalmazásáig sem jut el. Úgy látja, hatékonyabban lehetne a problematikus területek feltárására, megoldási javaslatok kidolgozására fókuszálni, ha nem belső csatározásokkal lennének elfoglalva a szocialisták; ha nem egy gyűjtőpártban gondolkodva próbálnának szavazókra vadászni, hanem különböző szervezetekben, egymással együttműködő baloldali formációkkal szólítanák a lakosságot.

A volt miniszterelnök szerint a hosszú távú közös érdek felismerése, a kooperációra való képesség lenne a szocialisták érdeke: egy gyurcsányista liberális pártra, egy szociáldemokrata MSzP-re,  valamint Szili baloldaliságára. Úgy látja, szélesebb réteget tudna megszólítani az így kialakuló előbb választási-, utóbb kormánykoalíció.

A Tiszta Beszéd véleménye szerint ugyanakkor az elmúlt néhány hónap bebizonyította, hogy különutas baloldaliságra (Szili) a választók nem nyitottak. Gyurcsány külön formációjának még lenne is értelme, ugyanakkor a fő problémát Medgyessy nem látja: elhasznált arcokkal, hitelét vesztett üzenetekkel nem lehet újraépítkezni. A jelenlegi MSzP-ben ennyi van. A Medián legutóbbi mérése szerint: 15 %.

Szólj hozzá

mszp gyurcsány ferenc medgyessy péter szili katalin mesterházi attila