2010. nov 24.

Graffitiből börtöntetkó

írta: Metropolisz
Graffitiből börtöntetkó

 A Fidesz I. kerületi polgármestere, országgyűlési képviselője, Nagy Gábor Tamás 2008-as sikertelen kísérlete után újra felvetette a falfirkálók büntetőtörvény általi szankcionálását. Okozott kártól függetlenül bűncselekménnyé (rongálás minősített esete) minősítené a graffitizést, és közérdekű munka illetve pénzbüntetés mellett, akár egy év börtönnel büntetné az elkövetőket. A javaslatot szabadelvűként támogatni tudnám, ha közben nem adnánk a sz*rnak egy pofont. Ugyanis a jelenlegi büntetőtörvények - elviekben - ennél súlyosabb szankcionálást is lehetővé tennének. 

 Tapasztalatom szerint a társadalom többsége egyetértene ennél akár súlyosabb büntetéssel is. A falfirkálókat védő álliberális/álhumánus dogmák - miszerint a graffiti valójában művészet, és ilyen módon az azt létrehozók, mint kreatív művészek törvény általi üldözése nem kívánatos (ld. Sugár János, egyetemi docenssel készült interjút a Klubrádió november 18-i, 7:50-kor kezdődő adásában) - megbukott. Igenis ki kell mondani, hogy alapvetően hibás az a szemlélet, amely elnéző ezzel a fajta cselekménnyel szemben. Ahogy Nagy Gábor Tamás érvelése is hibás. Nagy szerint ugyanis a falfirkák rohamos terjedése veszélyezteti az egészséges környezethez való jogot. Egy frászt! Egyetlen dolgot veszélyeztet és sért meg - minden polgári liberális demokrácia alapját -, a tulajdon szentségét.

 

Kimerítené e bejegyzés kereteit belemenni a morális értékítéletbe arról, hogy társadalmunk alapvető problémája az a fajta tisztelet hiánya, amely nemcsak egymással való kapcsolatainkat, hanem mások munkájának becsületét, a magán- és köztulajdonok tiszteletét jellemzi. Éppen ezért térjünk vissza oda, miben hibás még Nagy javaslata. Nézzük, mind mond a büntetőtörvény a rongálásról: a vagyontárgy állagának olyan károsítása, melynek eredményeképpen értéke csökken. A használhatóság csökkenése nem feltétel, az esztétikai rongálás is rongálás. Ilyesformán a hatályos jogszabályok szerint is bűncselekmény falfirkát készíteni.

Nagy törvénykezdeményezése azért rossz, mert - valószínűleg tudtán kívül - enyhítene a hatályos jogszabályokon; ahogy azt a tábla is mutatja:

  Rongálás Nagy G. T. javaslata
Szabálysértési értékhatár
alatt:
 (20 ezer forintig)
szabálysértési (pénz)bírság közmunka
Szabálysértési értékhatár 
alatt
 bűnszövetségben:
1év szabadságvesztés, közmunka, pénzbírság közmunka
Kisebb kár esetén:
(20 ezertől 200 ezer forintig)
1év szabadságvesztés, közmunka, pénzbírság közmunka, pénzbírság
Nagyobb kár estén:
(200 ezertől 2 millió forintig)
3 év szabadságvesztés 1 év szabadságvesztés
Jelentős kár esetén:
(2 milliótól 50 millió forintig)
5 év szabadságvesztés

1 év szabadságvesztés

 Megállapíthatjuk: Nagy javaslata esetleges törvényi erőre való emelkedése egyedül a graffitisek érdeke, hiszen ez alapján jobban jár az, aki graffitivel rongál, mint aki egyéb módon teszi azt...

Szólj hozzá

fidesz graffiti falfirka bűncselekmény szabálysértés büntetőtörvény