2011. jan 26.

Soros: Európa rossz úton jár

írta: Metropolisz
Soros: Európa rossz úton jár

 Bár jóval kisebb publicitást kap, mint a Magyarországot és annak új gazdaságpolitikáját megfedő bírálatok, de számos neves közgazdász, elemzőintézet és befektető szerint Európa jár rossz úton a válságkezelés módszereit tekintve. Egyesek - mint például Marco Papic, a Stratfor vezető elemzője - odáig merészkednek, hogy egyenesen azt állítják: egyedül Magyarország érti, milyen irányba is mozdulnak a dolgok a világban.

 Egybecseng e véleménnyel Soros György befektetési guru álláspontja is, aki Európát bírálja azért, mert kritika nélkül hajtják végre a piacok, az IMF és a hitelminősítők igényeit, hajszolva bele gazdaságukat az egyre nagyobb megszorításokba, visszafogva ezzel a fogyasztást, a növekedést - így a válságot nem megoldják, hanem egyre inkább mélyítik. Kitűnő példa erre az IMF-receptet alkalmazó Írország, Portugália, Spanyolország vagy éppen Görögország példája, ahol a válság lezajlása helyett egyre inkább teret nyer a recesszió.

"A piac igényeit kielégíteni olyan, mint egy őrülttel vitatkozni"

Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász a Tiszta Beszéd már régóta hangoztatott véleményét erősíti meg, amikor azt állítja, hogy a hitelminősítők hitelüket vesztették. Nem csupán azért, mert a válságról nagyrészt ők (is) tehetnek, hanem azért is, mert egyik gazdasági recessziót sem sikerült előre jelezniük. Ugyanakkor ritka pofátlanságokat engednek meg maguknak: Spanyolországtól és Görögországtól például deficitcsökkentő lépéseket vártak el, ám azok bejelentése után egyből rontottak minősítésükön, mondván: az egyébként a hitelminősítők követelte megszorítások rontják a gazdasági növekedés kilátásait. A közgazdász így azt javasolja, hogy a kormányok a közkiadások növelésével és az infrastruktúra-fejlesztésével ösztönözzék a növekedést.

Bár továbbra is jelentős pénzügyi bizonytalanságot lát Magyarországon a válságot megjósoló közgazda, Nouriel Roubini, mégis inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy a gazdasági krízis az eddig hitt V-alak helyett sokkal inkább W-formát vehet fel. Ráadásul a második visszaesés súlyosabb lehet, mint az első: ez pedig végső soron a válságot félrekezelő eurozóna széteséséhez vezethet. Erre tesz rá egy lapáttal Soros, aki szerint nem csupán a közös valutát adják majd fel az államok, hanem maga az Unió is a széthulláshoz közelít. A befektető szerint az európai bankszektor telítve van görög, spanyol és portugál államkötvényekkel, így portfóliójuk rossz - így bármelyik állam hitelképtelensége esetén összeomolhat az európai bankpiac. Végül családok mennek tönkre, a megszorítások miatt egyébként is romló közhangulat szociális elégedetlenséghez, majd rendpártisághoz vezet, és megismétlődhet az 1930-as évek történelme...

Ha tetszett az írás, csatlakozz hozzánk facebookon:

 

Vagy ajánld ismerőseidnek ezt a cikket:

Szólj hozzá

európa válság európai unió recesszió soros györgy nouriel roubini joseph stiglitz marco papic stratfor