2010. dec 17.

A Nagy Mobiltarifa teszt

írta: Metropolisz
A Nagy Mobiltarifa teszt

 Magyarországon állítólag nagy a verseny a mobilszolgáltatók között, ennek ellenére szignifikánsan nem csökkentek a díjak az elmúlt években. Hacsak nem vagyunk flottatagok, időnként úgy érezhetjük, irracionálisan sokat kell fizetnünk a hívásokért és az üzenetküldésért. Ennek apropóján készült a hazai tarifák nemzetközi összevetése.

A mobilszolgáltatások díjainak nemzetközi összehasonlítása során mindhárom hazánkban is megtalálható társaság egy-egy számlás előfizetés csomagját vettük górcső alá és vetettük össze díjaikat külföldi testvérvállalataik hasonló csomagjaival. A teszt végére az is kiderül, hogy jogos-e azok érvelése, akik szerint hazánkban jóval többet kell fizetni eme szolgáltatásért, mint máshol a világon. A teszt során szúrópróbaszerűen válogattunk mind tengerentúli, mind nyugat-európai vagy közép-kelet-európai államok mobilszolgáltatóinak választékai közül. Lássuk az eredményeket!

Először nézzük a hazánkban piacvezető T-mobile díjainak összevetését osztrák, holland és egyesült-államokbeli "testvéreikkel".

  • A hazai T-mobile Relax 1000 tarifacsomagja 24000 forintba kerül, mely nevéből adódóan is 1000 perc lebeszélhetőséget tartalmaz, ezenfelül minden perc 23 forintba kerül, illetve minden egyes sms-ért 24 forintot kell fizetni.
  • Hollandiában szintén Relax 1000 néven kínál csomagot a vállalat. 26000 forintnyi eurót (95) kell fizetni 1000 percért, melyet követően minden hívásért, üzenetért, megabájtonkénti adatforgalomért 27 forintnyi eurót (0,1) kell csengetni.
  • Az osztrák T-mobile az előzőek fényében meglepő konstrukcióval állt elő: 1000 perc lebeszélhetőséget mindössze 5300 forintért (19 euro) kínál. Igaz, hogy efelett minden egyes percért 85 forintot (0,3 euro) kell fizetni, akárcsak az smsekért.
  • Mind közül mégis az Egyesült Államokban kínálja a vállalat a szolgáltatásait legolcsóbban. 1000 percért mindössze 18500 forintnyi dollárt (90) kell letenni az asztalra. Mindezen felül korlátlan mennyiségű üzenetet lehet küldeni és az internetes adatforgalomért sem kell fizetni.

A magyar Vodafone-nal a holland, a brit, az ausztrál és az albán testvércégeit vetettük össze:

  • A hazai Voda Plus200 néven árul 4500 forintért 200 perc lebeszélhetőséget, 1000 darab sms-t, valamint 1000 perc hálózaton belüli hétvégén felhasználható híváskeretet.
  • A holland Vodafone elsősorban a bevándorlók, illetve az időszakosan Hollandiában tartózkodók telefonálási igényeit próbálja kielégíteni. Ennek megfelelően belföldre irányuló díjszabása drágának nevezhető: 7500 forintért, azaz 27,5 euróért mindössze 200 darab percet vagy (!) 200 darab sms-t lehet indítani.
  • Nagy-Britanniában picit más a helyzet. 20 fontért, azaz 6500 forintért 300 percet, korlátlan sms-t és 250 mb adatforgalmat kap a felhasználó.
  • 29 ausztrál dollért, közel 6000 forintért akár korlátlan hívás és sms indítható, ráadásul a csomag tartalmaz 200 mb adatforgalmat, továbbá a főbb közösségi szájtok (Facebook, Twitter, MySpace, LinkedIn) ingyenes elérését Ausztráliában.
  • A szolgáltatás talán Albániában a legdrágább: 3500 lekért, azaz 7000 forintért mindössze 30 perc belföldi hívást ad a Vodafone, 12 lekes, azaz 24 forintos sms árral, valamint 250 mb ingyen adatforgalommal.

 A Telenor esetében a 600 perc tarifacsomaghoz kerestünk releváns nemzetközi példákat Szerbiában és Norvégiában.

  • Hazánkban 12600 forint havidíjért cserébe 600 perc lebeszélhetőséget kap a felhasználó. Minden egyes további megkezdett percért 24 forintot kell fizetni, akárcsak az üzenetekért.
  • Szerbiában 6200 forintért (2490 dínár) kapunk 600 perc lebeszélhetőséget hálózaton kívül, valamint 2000 percet a Telenor hálózatán belül. Mindezen felül 2000 sms és 2 GB adatforgalom áll díjmentesen a felhasználó rendelkezésére.
  • Norvégiában 11500 forintért, azaz 329 koronáért 500 percnyi hívást és 500 darab sms-t ad a szolgáltató.

 

Az összehasonlításokból kiderül, hogy mindhárom szolgáltató esetében találunk kirívóan kedvező, meglepően olcsó díjszabásokat is a nemzetközi piacon. Sajnos ezek nem Magyarországon jellemző esetek, mindenesetre az kiderül, hogy ha az átlagtól valamivel többet is kell fizetni egy átlagos percért hazánkban, összességében a különbség nem szignifikáns. Olvasóinkat kérjük, ha tudnak nemzetközi mércével mérve szembetűnően kedvező hazai megoldásokat vagy átlagtól való nagy, akár negatív eltéréseket a felsoroltakon túl, azt a hozzászólásokban osszák meg velünk és a blogközösséggel...

 

Szólj hozzá

teszt vodafone telenor t mobile díjszabás mobiltarifa mi mennyi miért