Tiszta Beszéd

Szamizdat a véleménydiktatúra korából...

2015. máj 01.

Először ember légy, aztán meleg

írta: szincsák
Először ember légy, aztán meleg

Erdélyi Ganümédész – ahogy a neve is sejteti – Erdélyben született, igaz, annak nem a történelmi részén, hanem a gúnyhatárhoz jóval közelebb, ami eleve más társadalmi közeget feltételez, mint a Székelyföld vagy akár a történelmi Erdély. Huszonöt évet élt Erdélyben, ebből a hét legszebb évet Kolozsváron, ahol felnőtté, meleggé és a legnépszerűbb magyar nyelvű blogíróvá vált. Vele készítettem beszélgetést a többszörösen kisebbségi sors perspektíváiról, a különbözőség nézőpontjairól, a magyarországi helyzettől való eltérésekről.

Tiszta Beszéd: Milyennek látod az erdélyi melegek helyzetét? Meglátásod szerint van-e szignifikáns, konkrétan megnevezhető különbség a regáti (a trianoni békediktatum előtti ...

Tovább Szólj hozzá

2014. okt 03.

Milliárdos fiaskó

írta: szincsák
Milliárdos fiaskó

A drogellenes háború margójára

A kormányok világszerte milliárdokat költenek hatástalan drogellenes erőfeszítésekre. A nyilvánvaló eredménytelenség miatt könnyedén belátható, hogy a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás elleni háború nem csupán pénzpocsékoló fiaskó, de a szándékolttal ellentétes hatás kiváltására alkalmas tévút. A pénznyelő-automataként működő (ál)bűnüldözés ráadásul olyan módszerektől és programoktól von el forrásokat, amelyek viszont sikeresek és működőképesek: a tűcsere-programtól kezdve a helyettesítő szerekkel folytatott terápiákig.

...

Tovább Szólj hozzá

drog kábítószer egészségügy szabadságjog tudatmódosító

2014. sze 18.

Európa szembe köpi önmagát

írta: szincsák
Európa szembe köpi önmagát

Európa (vagy amit értünk alatta: Nyugat- és Közép-Európa) a személyi autonómia és a közösségi önrendelkezés szabadságára épít. Látszólag. Fennhangon és gőgösen hirdeti az egyéni és a csoportos szabadságjogok fontosságát és érvényességét. Önhitt magabiztossággal állítja, hogy a létező „világok” legjobbikát valósította meg, amin fogást találni nem lehet, felülbírálni lehetetlen, kérdőre vonni merő ostobaság. De valóban így van? Társadalmai, politikai elitje egy percig is komolyan gondolja kinyilatkoztatásként is felfogható elveit?

...

Tovább Szólj hozzá

politika közélet erdély európa skócia függetlenség autonómia önrendelkezés

2013. ápr 12.

Bér/feszültség

írta: szincsák
Bér/feszültség

 Ha konkrétan nem is fogalmazódik meg a kérdés, valahol mindannyiunkat foglalkoztat, hogyan lehetséges az, hogy Magyarországon időben ugyanannyit dolgozik az ember és minden ugyanannyiba vagy többe kerül, mint a Lajtán túl, mégis töredékét keresi a munkavállaló, mint a francia vagy a holland kolléga? Talán a blogger-közösség választ tud adni a kérdésre.

...

Tovább Szólj hozzá

piacgazdaság kapitalizmus ár fizetés bér jövedelem

2012. sze 28.

Többnejűség Európában?

írta: szincsák
Többnejűség Európában?

 Napjaink multikulturalizmusa, liberális társadalom felfogása új kérdések elé állítja az európai társadalmakat. A kérdések önmagukban nem problémák, azonban kezelésük (avagy figyelmen kívül hagyásuk) lehet problematikus. Az oly sokat górcső alá vett bevándorlás kérdésének egyik érdekes eredménye, hogy az európai közösség előbb-utóbb kénytelen lehet napirendre venni a házasság intézményének reformját: elképzelhetővé válhat a többnejűség/többférjűség engedélyezése és szabályozása is.

...

Tovább Szólj hozzá

merkel európa bevándorlás párkapcsolat házasság poligámia monogámia többnejűség többférjűség kulturális feszültség

2012. sze 27.

Székelyföld autonómiája - az LMP válaszlevele

írta: szincsák
Székelyföld autonómiája - az LMP válaszlevele

2012. október 26-án Arcpirító közöny címmel megjelent bejegyzésünkre az LMP egyházügyi és nemzetpolitikai tanácsadója, Szűcs Balázs válaszolt. A továbbiakban a levelét tesszük közzé:

Tisztelt blogger!

Tegnapi posztjával teljesen egyetértettünk, ki is adtuk közleményünket, melyet alább olvashat.

Köszönettel,

Szűcs Balázs

...

Tovább Szólj hozzá

2012. sze 27.

Miért bukik meg a Fidesz?

írta: Metropolisz
Miért bukik meg a Fidesz?

 A magyar néplélek hajlamos borúlátóbban tekinteni saját helyzetére, mint amit a valóság egyébként megkövetelne. Erre a tényre az írástudók zöme is rátesz egy lapáttal, amikor folyamatosan farkast kiált az Orbán-kormány tevékenysége kapcsán. Pedig józanul megvizsgálva az eseményeket, beláthatjuk: sem a demokráciának, sem a jogállamnak nincs vége, a Rubicont továbbra sem lépte át a kormánypárt. Ennek dacára mégis tisztán látszik miért és hogyan fog megbukna a jelenleg kétharmaddal kormányzó erő.

...

Tovább Szólj hozzá

politika fidesz orbán viktor

2012. sze 26.

Arcpirító közöny

írta: Metropolisz
Arcpirító közöny

Az összes jelentős magyarországi médiafelület és mérvadó közéleti szereplő brutális közönnyel vette tudomásul, sőt keserves hallgatásával támogatta is a romániai szenátus keddi döntését, miszerint érdemi vita nélkül utasította el a még 2005-ben benyújtott - Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó - törvénytervezetet. Különösen fájó ez a csend egy olyan időszakban, amikor az elszakított területeken és a diaszpórában felgyorsult az asszimiláció. A Tiszta beszéd véleménye szerint ebben a helyzetben az eddig gyakorolt támogatási formák már nem elégségesek, erős impulzusra van szüksége a külhoni magyarságnak az anyaországbeliektől a megmaradásra.

szekelyfold.jpg

A benyújtott, de vita nélkül elutasított törvénytervezet ...

Tovább Szólj hozzá

románia demokrácia európai unió székelyföld jogsértés jogtiprás

2011. nov 25.

Hol a pofátlanság határa? - 1.

írta: Metropolisz
Hol a pofátlanság határa? - 1.

 Csütörtökön újabb eurót használó ország, Portugália került a Fitch Ratings hitelminősítő értékítélete szerint a spekulatív, azaz bóvli kategóriába. Magyarország „feje” felett is egy ideje már lengetik a bárdot, azaz fenyegetik az előbb említett kategóriába való leminősítéssel, ám egyelőre „megúszta”. (Friss hír: a Moody's hazánk besorolását is a spekulatív sávba sorolta. A probléma ezzel, hogy pontosan ők spekulálnak, de ne szaladjunk ennyire előre: ) Párizs pedig a Tiszta Beszédhez hasonlóan azon bosszankodik, hogy ezek a szervezetek mindenféle felelősségvállalás nélkül gyakorolnak hatalmas hatást egy-egy ország vagy szervezet gazdaságára és működésére. Már ez a tény is meghökkentő és érthetetlen, de a ...

Tovább Szólj hozzá

usa magyarország görögország megszorítás hitelesség portugália hitelminősítők

2011. nov 22.

Spekulánsok: stop

írta: Metropolisz
Spekulánsok: stop

 Közel egy hete, múlt héten csütörtökön jelentette be a magyar kormány, hogy új, biztosítás típusú együttműködési megállapodás tető alá hozását tervezi a Nemzetközi Valutaalappal. Bár a kormány ellenlábasai szeretnék úgy láttatni, hogy ezzel Matolcsy gazdaságpolitikája megbukott, az ország helyzetét, illetve a világgazdasági folyamatokat objektíven szemlélők egyértelműen láthatják, hogy nem erről van szó. Magyarországnak ugyanis nincs szüksége az IMF pénzére – ezért is beszélnek biztosítási hálóról -, az ország képes a piacról finanszíroznia magát, a makrogazdasági mutatók rendben vannak, egyedül a kibontakozó spekulációt elrettentendő volt szükség a tárgyalások megkezdésére.

...
Tovább Szólj hozzá

gazdaságpolitika imf spekuláció matolcsy györgy

süti beállítások módosítása