2010. nov 07.

Jövedéki adóbevétel csökkenés?

írta: Metropolisz
Jövedéki adóbevétel csökkenés?

 A költségvetési törvényjavaslatban már eddig is több furcsaságot fedeztek fel a szakértők, de a blog.hu közösség tagjai is. Egy újabb ezek közül: a központi költségvetés bevételei között az idei 892,9 milliárd forint helyett jövőre csupán 878,0 milliárd forintot irányzott elő a Nemzetgazdasági Minisztérium. Ezt a közel 15 milliárdos csökkenést a jövő évi szabályokat ismerve semmi nem indokolja.

Egyrészt nem kerül ki semmi a jövedéki adó hatálya alól, sőt bővül az azzal terhelt termékek köre: 2011. április 1-től ugyanis megszűnik a "gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termék" kategória, így az e termékek előállításához felhasznált alkohol után eddig biztosított adómentesség is törlésre kerül.

Ugyanakkor az uniós irányelveket követve továbbemelkedik - bár a fogyasztást érdemben nem befolyásoló mértékben - a dohánytermékek jövedéki adója. Az eddig kiskereskedelmi eladási ár 23 %-át tette ki ez az adónem, 2011-re 28,4 %-ig emelkedik ez az arány. Ez nagyjából 20-50 forintos emelkedésnek felel meg dobozonként.

Egyetlen bevételcsökkentő javaslat jelenik meg: az áfa-törvény mellett a jövedéki adóról szólóban is rögzítik a környezetet jobban kímélő motorok technológiai fejlesztésénél szükséges hajtóanyagok és ásványolajok beszerzése után fizetett jövedéki adó visszaigénylésének lehetőségét.

A fentiek ismeretében meglepőnek tűnik, hogy a kormányzat mégis adóbevétel csökkenéssel számol. Ugyanilyen furcsaság, a már máshol boncolgatott magánnyugdíjpénztáraktól megvont járulékból származó bevételek túlzóan alacsony szinten történő meghatározása. Mire készülhet vajon a kormány ezen anomáliákból adódó jövő évben jelentkező pluszbevételekkel? Jól kommunikálható költségvetési trükkről van szó vagy valami más állhat a háttérben?

Szólj hozzá

fidesz kormány költségvetés 2011 jövedéki adó