2011. jan 24.

A FAZ védi Orbánékat

írta: Metropolisz
A FAZ védi Orbánékat

A konzervatív német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung rövid idő alatt többször is védelmébe vette a magyar kormányt, Matolcsy gazdaságpolitikáját, és személy szerint Orbán Viktort is. Több cikkben érvelnek az eltúlzott és hisztérikus, a magyar médiatörvényre vonatkozó bírálatok ellen; felhívják a figyelmet arra, hogy azoknak, akik Lukasenkohoz vagy Putyinhoz hasonlítják a magyar kormányfőt, azoknak gond van az arányérzékével; legutóbbi cikkükben pedig Argentínát hozzák példaként, ahol gazdasági csodához vezetett a Matolcsy által is alkalmazott gazdaságpolitika.

A mértékadó német lap előbb Bajorországhoz hasonlítja hazánkat. Orbánék helyzete kísértetiesen hasonlít a 2003-ban kétharmados felhatalmazást kapó Edmund Stoiberéhez. A tartomány kormányfője az addig példátlan győzelmet követően szintén önkényes, sokat vitatott reformok sorához vezetett, melyek ugyan gazdasági sikert eredményeztek, de végül mégis lemondásra kényszerült Stoiber.

A cikk szerzője, Georg Paul Hefty, felhívja a figyelmet arra, hogy a Magyarország iránti bizalmatlanság oka nem a médiatörvény, hanem a kétharmados választási győzelem, valamint a szokatlan gazdaságpolitika. Azonban látni kell, hogy ez a diadal egy politikai, gazdasági és morális értelemben is amortizációt hozó korszak lezárása, amikor teljesen természetes módon jelenik meg a társadalmi igény a rendteremtésre. A magyar nép higgadtságát pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy a kormányrudat nem a szélsőjobb, hanem egy centrista párt kezébe adta egy olyan korszak után, melyben összekeverték a szabadságot a szabadossággal, a demokráciát a szervezetlenséggel, a kormányzati felelősséget a korrupció lehetőségével.

A FAZ interjút egy másik alkalommal interjút készített a magyarországi német nyelvű lap, a Budapester Zeitung újságírójával, Jan Mainka-val, aki szerint is eltúlzottak, hisztérikusak a magyar médiatörvényt érő bírálatok. A német újságíró nem érzi úgy, hogy bármiben is korlátozná az új médiatörvény, ahogy azt sem, hogy Orbán antidemokrata lenne. Mainka inkább a honi sajtót állítja pellengérre: mert bár a nyolcéves szocialista kormányzás alatt teljes volt a sajtószabadság, mégsem sikerült megakadályozni, hogy a politikai osztály és a hozzájuk tartozó gazdasági körök példátlan és gátlástalan módon gazdagodjanak a közérdek kárára, miközben az ország a gazdasági csőd szélére jutott.

Egy másik cikkben Argentínát hozzák példaként. A dél-amerikai ország 2001-ben az összeomlás szélére került. A FAZ felhívja a figyelmet, hogy a válságból a jelenleg Magyarországon alkalmazott módszerekkel sikerült a kilábalás. A leglátványosabb hasonlóság ugyanott kezdődik mindkét esetben: bebizonyítandó, hogy a Nemzetközi Valutaalap eddig sehol be nem vált diktátumai hibásak, kitessékelték az IMF-et mindkét országból. Ezt követően mindkét országban államosították a magánnyugdíjpénztárakat, helyreállítva a költségvetés egyensúlyát és biztosítva a fenntartható államháztartást. Közben Argentína bevételeinek növekedése ugyanazokból a forrásokból táplálkozik, melyeket Matolcsyék is prioritásként kezelnek: az export felfuttatásából, valamint a belső kereslet élénkítéséből - mindezt a hazai KKV-szektor előnybe hozásával, ezáltal az adóbevételek felfuttatásával oldották meg. A hasonlóság még egy ponton tetten érhető: a nem szokványos gazdaságpolitika ára, az infláció elszabadulása. Nyilatkozatok alapján erre a magyar kormányzat is készül, ezért tolva el az euro bevezetésének céldátumát, valamint terveiket, hogy elérjék az MNB inflációcéljának módosítását is. Argentína esetében az eredmény - történelme során először - a tartósnak ígérkező gazdasági növekedés, lakossági megszorítások nélkül. Végül pedig elkezdték a vásárlásra érdemes kategóriába sorolni az ország értékpapírjait.

Ha tetszett az írás, csatlakozz hozzánk facebookon:

 

Vagy ajánld ismerőseidnek ezt a cikket:

Szólj hozzá

magyarország argentína orbán viktor gazdaságpolitika faz frankfurter allgemeine zeitung matolcsy györgy edmund stoiber