2010. dec 27.

Év végi tűzijáték

írta: Metropolisz
Év végi tűzijáték

 Ahogy már megszokhattuk az elmúlt években, idén is lehetőség lesz Szilveszter előtt tűzijátékokat és egyéb pirotechnikai eszközöket vásárolni és használni, legálisan. A kormány tervezete szerint azonban a jövőben a jelenleginél enyhébb feltételek mellett lesz erre lehetőségünk.

 A pirotechnikai eszközök magáncélú vásárlása Magyarországon eddig csupán az év végét megelőző négy napra, felhasználása pedig kifejezetten Szilveszter éjszakára korlátozódott. Több uniós tagállam - köztük Szlovákia - gyakorlata azonban más volt, ott az egész éves birtoklást lehetővé tették, a schengeni övezetben való szabad mozgás pedig lehetőséget adott a Magyarországra irányuló évközi feketekereskedelem számára is. A kormány tervezete ez utóbbit szeretné visszaszorítani az egyébként is elavult, túlontúl szigorú honi szabályozás megváltoztatásával.

Miután a jelenlegi jogszabály egyébként sem felel meg az Európai Unió irányelveinek, ezért a belügyminisztérium a jogharmonizáció keretében valósítja meg a szabályok átültetését. A pirotechnikai termékek osztályozása és felhasználása a következőképpen alakul (polgári felhasználásra csupán az 1-3. osztályba tartozó pirotechnikai eszközök tartoznak, ezért azok bemutatásával foglalkozom ebben a cikkben):

  1. osztály: alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel járó, akár beltéri használatra is alkalmazható eszközök (például pörgők, füstgolyók, varázsvirágok, tortatűzijátékok). Bár az Uniós irányelvek már 12 éves kortól lehetővé tenné ezek birtoklását és használatát, a magyar tervezet 16 éves kortól engedélyezné azt. A tervezet, csakúgy mint a hatályos jogszabályok, egész éves birtoklást és felhasználást biztosítana.
  2. osztály: alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, kizárólag szabadban lévő elkerített területen való használatra szánt tűzijátékok (például bizonyos római gyertyák, rakéták, telepek, vetőcsöves bombák). A legnagyobb változás ezen termékkör szabályozásában áll be: 16 éves kortó, egész évben korlátozás nélkül birtokolható és felhasználhatóvá teszi a termékeket. (A feketekereskedelem java része ennek a körnek a forgalmazásából állt eddig, hiszen könnyéden, Szlovákiából is beszerezhető volt egész évben.)
  3. osztály: közepes kockázattal, emberi egészségre nem ártalmas zajszinttel járó, szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánt tűzijátékok (elsősorban bombatelepek és közepes hatóanyag tartalmú rakéták). Az életkori előírások az eddigiekhez képest nem változnak, továbbra is 18 év marad az alsó korhatár. Annyiban módosul a jelenlegi szabályozás, hogy december 28-a és 31-e közötti időszak helyett, december 25-e és 31-e között lehet vásárolni és birtokolni; felhasználni pedig december 31. 18 órától január 1. 06 óráig lehet majd.

A szabályozás természetesen kitér a csomagolási és címkézési szabályokra is. A hatályos jogszabályokhoz hasonlóak maradnak a tervezet szerinti előírások is, tehát a laikus számára is érthető módon kell a használatot bemutatni a csomagoláson.

Az új szabályok alapján jövőre már nemcsak az Újévet megelőző négy napban lehet pirotechnikai eszközöket vásárolni és nem csupán Szilveszter éjjelén felhasználni azokat, hanem egész évben megörvendeztethetjük magunkat és szeretteinket különböző összejöveteleinken.

Szólj hozzá

jogszabály tűzijáték kormányrendelet pirotechnika