2010. dec 08.

Vasárnapi boltzár

írta: Metropolisz
Vasárnapi boltzár

Az országgyűlés előtt két olyan törvényjavaslat is van, amely zárva tartaná a boltokat vasárnaponként: az egyiket a kormánypárti KDNP, a másikat az ellenzéki Jobbik jegyzi. A kormány és a Fidesz-frakció még nem döntött az ügyben, pedig nélkülük elképzelhetetlen a javaslat keresztülvitele a törvényhozáson.

 

A KDNP szabad vasárnapról szóló javaslata értelmében csak "kivételesen, indokolt mértékben és esetekben, szűken értelmezve lehetne elrendelni a vasárnapi munkavégzést. Hasonló indítvánnyal állt elő a Jobbik is. Mindkét javaslat szerint egy évben csak 12 vasárnapon lehetnének nyitva az üzletek. A különbségek abban állnak, hogy a KDNP a 280, a Jobbik a 175 négyzetméternél kisebb alapterületű boltok számára adna mentességet a törvény hatálya alól. A jobbikos előterjesztés szerint mentességet kapna az a bolt is, amelynél a nyitva tartás maximum két fő foglalkoztatásával megoldható.

Közösségi támogatásra is lelhet a két párt előterjesztése, miután német és olasz európai parlamenti képviselők kezdeményezésére aláírásgyűjtést indítanak az Unióban, a vasárnap végzett munka korlátozása érdekében. A hatályos uniós irányelvek nem írják elő a szabad vasárnapot, csupán annyit, hogy egy pihenőnapnak kell lennie egy héten, de minden tagállam maga dönti el, hogy melyik legyen az.

Bár a javaslatot támogatók és ellenzők érvkészletében is nyomós okok szerepelnek, néhány dolgot mindenképpen érdemes alaposabban megvizsgálni a döntés előtt. Az egyik, a javaslatok diszkriminatív volta, hiszen nem vonatkoznak minden piaci szereplőre, mivel a kis alapterületű üzletek mentességet kapnának a korlátozás alól. Ennél jelentősebb társadalmi és gazdasági hatással bíró ellenérv, hogy egy ilyen döntés rövid távon megdobná a munkanélküliséget - a munkáltatók szövetségének állítása szerint ezrek munkahelye forog veszélyben. Eme aspektus vizsgálata során talán érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy gazdaságilag felívelő időszakban hozzanak törvényt a szabad vasárnapról. Végezetül figyelembe kell venni azt is, hogy nem csak a kiskereskedelemben jellemző a vasárnapi munka. A termelőszektor költségváltozása, az ellátási lánc módosulása hatástanulmányokért kiállt...

A KDNP-vel már foglalkoztunk korábban: Amikor a farka csóválja a kutyát

A Tiszta Beszéd egyébiránt támogatja a munkavállalókat alkotmányos jogaik és a szabad vallásgyakorláshoz fűződő jogaik gyakorlásában. Azonban talán nem törvényi tiltással, hanem a jelenlegi jogszabályok hatékony betartásával lehetne védelmet nyújtani számukra a munkaadói oldal erőfölényével szemben. 

Szólj hozzá

fidesz kdnp jobbik vasárnapi munka