2011. feb 03.

Magyarország megússza a médiatörvényt?

írta: Metropolisz
Magyarország megússza a médiatörvényt?

 Csillapodni látszanak a decemberben meghozott médiatörvény keltette hazai és nemzetközi hullámok. Úgy tetszik, mára itthon és külföldön is csupán egy hangos kisebbségre maradt a sajtó- és véleményszabadság álcája mögé bújtatott kormánykritika, akik ráadásul az Európai Bizottság támogatását sem élvezhetik. Martin Winter, a Süddeutsche Zeitung publistája csodálatra méltónak tartja, milyen politikai és jogi trükkökkel igyekszik mind Budapest, mind Brüsszel elterelni a figyelmet a médiatörvényt ért bírálatokról, s teszi a fel kérdést: Magyarország tényleg ilyen simán megússza a médiatörvény keltette vitát?

A Fidesz kiválóan használja fel az Unióban többségben lévő konzervatív szövetségesei segítségét: néhány hete még úgy tűnt, hazánk komoly feddést, akár szankciókat is kaphat az Európai Bizottságtól. Ám az hosszas vizsgálódás után úgy véli, a magyar médiatörvény csupán néhány marginális pontban ellentétes az európai joggal és szabadságfelfogással. Cserébe Orbánék már csak formálisan vitatják a törvényt érő kritikákat és ígéretet tesznek az igényelt változtatások végrehajtására.

Jonathan Todd, a médiaügyi EU-biztos szóvivője három - jelentéktelennek tűnő - pontban tartja aggályosnak a magyar szabályozást: a külföldi bejegyzésű médiavállalkozásokra kiterjesztett hatályt, a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét, valamint a regisztrációs kötelezettséget. Ezeket a magyar kormány készséggel hajlandó megváltoztatni. Ugyanakkor a honi bírálatok többségével nem tud/akar mit kezdeni a Bizottság: "A szóban forgó uniós irányelv  csupán a médiahatóság függetlenségének követelményét fogalmazza meg, de nem sorolja fel a függetlenség meglétének kritériumait, így a bizottság nem tud olyan EU-előírásra hivatkozni, amely alapján megkérdőjelezhetné a magyar törvényi szabályozást." - összegezte a szóvivő.

Így tehát zöld jelzést kap a hazai médiaszabályozás, ami a különadókhoz hasonló lavinát indíthat el Európában, hiszen más országok is szívesen zaboláznák meg a sajtót. Martin Winter fel is teszi a kérdést: Vajon ki dorgálhatná meg ezután a francia elnököt vagy az olasz kormányfőt a sajtóra gyakorolt befolyásuk miatt, ha Magyarország ilyen simán megússza a médiatörvény keltette vitát?

 

Ha tetszett az írás, csatlakozz hozzánk facebookon:

 

Vagy ajánld ismerőseidnek ezt a cikket:

Szólj hozzá

magyarország európai bizottság médiatörvény