2011. ápr 04.

Impotens melegközösség

írta: Metropolisz
Impotens melegközösség

Az Országgyűlés előtt lévő alkotmánytervezet koncepciója a magyar LMBT-közösségre nézve súlyosan diszkriminatív, hiszen az nem terjeszti ki az azonos nemű párokra is a különnemű párokat megillető jogokat. Így hazai melegek másodrendű polgárokká válhatnak Magyarországon. Az új alaptörvény elleni tiltakozások sorát így a hazai homoszexuális közösség nyitja meg április 15-én, mely azt követeli, hogy a család fogalmát úgy határozzák meg és oly módon szabályozzák a házasságét, hogy az minden állampolgárt megillethessen, aki társával kölcsönös szereteten és tiszteleten alapuló, tartós közösségben szeretne élni.

 

A Tiszta Beszéd véleménye szerint ennél is problémásabbak az alkotmánytervezet társadalmi egyenlőségről szóló passzusai, azaz a diszkrimináció tilalmára vonatkozó rendelkezések. A készülő alaptörvény ugyanis - az Európai Unió Alapjogi Chartájával ellentétben is - nem tartalmazza a szexuális irányultság szerinti diszkrimináció tilalmát.

Nagy kérdés persze, sikert érhetnek-e el a melegközösség tagjai illetve szimpatizánsaik, amikor az elmúlt évek bebizonyították, hogy a világ boldogabbik felén mindenhol népünnepély számba menő pride-ok Magyarországon érdektelenségbe fulladtak. A felvonulások, illetve azok üzenetei (a napi szintű hátrányos megkülönböztetés, az egyenlő jogok etc.) nem jutottak túl a szubkultúra falain, nem tudtak támogatókat nyerni. Ez pedig leginkább a közvetlen érintettek felelőssége, akik önmagukat megszervezni képtelen, teljesen közömbös és atomizált közösség. Szervezeteik pedig bázis nélküli "érdekképviseletek", azokat jellemző karriervezetőkkel.

A sikerre pedig igazán szükség lenne, hisz most dől el, milyen lesz Magyarországon melegnek, sőt, a többségtől bármilyen szempontból különbözőnek lenni. Ehhez azonban össze kellene fogni, félretenni a homoszexuális közösségben oly gyakran tapasztalható kivagyiságot, a saját 'másságát' valami egyedi jellemzőként való felfogást, miközben más melegek hasonló preferenciáját alacsonyabb rendűnek gondolást. Bármennyire is szeretnék azt sokan gondolni, a törvény előtt nem lesz különbség látható és nem látható, rózsaszíntangás és konszolidált, fideszes és nem fideszes meleg között - a jogfosztás mindenkit ugyanúgy érint majd.

Nem kellene még jobban hozzászokni ugyanis ahhoz, hogy legyenek olyan honfitársaink, akiknek folyamatosan hazudniuk kell el nem követett bűneik miatt, tagadni magánéletüket, vastagabb függönyöket venni és körmönfont hazugságokat kitalálni... álbarátnőről, az 'igazi kereséséről', albérlőtársakról. Nem kellene tudomásul venni, hogy vannak olyan emberek, akiknek csak másodosztályra szól a jegyük Magyarországon.

Nyilatkozat az Egyenjogúságról nyilatkozat a Facebookon itt!

Ha tetszett az írás, csatlakozz hozzánk facebookon:

 

Vagy ajánld ismerőseidnek ezt a cikket:

Szólj hozzá

homoszexualitás meleg demokrácia alkotmány emancipáció lmbt